Čišćenje
Zaštita
Njega
Posebni produkti
Terracotta Proizvodi
Terracotta - Informativno
Slanje poruke
Email to  Aniva

 
 
Terracotta - Informativno
POLAGANJE:  

Terracotta podne ploče mogu se na uobičajeni mort postavljati, ali mora biti korišten pucolanski (Trass) cement a ne normalni portland cement, budući da će nastali vapneni hidrati biti vezani i iscvjetavanja će biti spriječena. 
Takozvana terracotta (Klebe-Terracotta) će biti polagana na tanku posteljicu od ljepila (Flexkleber). Ljepilo sprečava daljnje upijanje vlage iz podloge, čime nije spriječena paropropusnost i nakon otvrdnjavanja tvori fleksibilnu i vodootpornu podlogu. 
 

FUGIRANJE: 

Najranije 24 sata nakon polaganja može se pod fugirati. Da bi površinu ploča zaštitili od nečistoća , prije fugiranja potrebno je  F+D FLIESENSCHUTZ  ravnomjernio i na čisti Terracotta pod nanijeti. (Navečer F+D FLIESENSCHUTZ nanijeti i odmah slijedeće jutro fugirati!).Otrprilike 6-12 mm široke fuge treba s gotovom fug-smjesom fugirati (Fugenbreit schnell) i čisto izvući. Preostale ostatke morta sa spužvom i vodom dobro oprati. 
 

SUŠENJE PODA: 

Terracotta pod treba se cca 2 tjedna (podloga od ljepila) ili 4 tjedna (podloga od morta) sušiti. Podno grijanje ubrzava vrijeme sušenja. 
Ali da bi se pod zaštitio od mehaničkog oštećenja ili od uobičajenih nečistoća (bojanja),treba najprije zaštititi s valovitom ljepenkom (ne s plastičnom folijom). 
 

ČIŠĆENJE: 

Nakon sušenja podloge od morta ili ljepila ,pod se mora zbog nastalih nečistoća i nastalih iscvjetavanja (vapnenih soli) pažljivo s SR-ZEMENT-SCHLEIER-ENTFERNER i s jednom krpom za brisanje poda očistiti (pod prethodno dobro navlažiti). Pod se mora odmah zatim s čistom vodom isprati. Nako toga se mora pod dobro isušiti, što do cca 5 dana može potrajati (dobro zračiti). 
Podno grijanje skraćuje vrijeme sušenja. 
PAŽNJA: Podno grijanje 12 sati prije tretiranja podloge isključiti. 
 

ODRŽAVANJE I NJEGA 

Uobičajeno održavanje: 
Pod mora biti suh i čist. Onda treba s TERRACOTTA FLECKSCHUTZ , s pinelom ili s četkom (do zasićenja) ravnomjerno nanijeti. Ne smije se FLECKSCHUTZ nanositi  više nego što podloga može primiti. Nakon sušenja od cca 3-5 sati sigurnost protiv uljnih i  vodenih mrlja je dosegnuta. 
Za primjenu na otvorenom kao površinska obrada može se koristiti samo TERRACOTTA FLECKSCHUTZ. Nakon određenog vremena sušenja će WB-WACHS-BEIZE s pinelom ili s četkom tanko i ravnomjerno nanijeti i s ne vlaknastom krpom utrljati. Kod prvog tretiranja ovaj postupak nakon sušenja od cca 3-5 sati ponoviti.  Sušenje u ovom postupku je također od cca 3-5 sati. 
U to vrijeme na površinu s ne smije stupiti i svaku nečistoću potrebno je izbjeći. 
Odmah zatim polirati do visokog sjaja. TERRACOTTA HARTVERSIEGELUNG (u vodi otopljen), može se nakon tretiranja voskom i poliranja nanijeti. Time sprečavamo uljna i masna zaprljanja i obrise od cipela. 
TERRACOTTA HARTVERSIEGELUNG potrebno je nanijeti 2 puta i sjaji sam od sebe. Za njegu potrebno je nerazrijeđenu TERRACOTTA - MILCH  u vruću vodu za pranje dodati. 
 

Prirodno održavanje: 
Pod mora  bit suh i čist. Zatim se samo  TERRACOTTA - NATURHARZÖL  s pinelom ili četkom do zasićenja  ravnomjerno nanese. NATURHARZÖL ne nanositi više nego što podloga može upiti. Nakon sušenja od cca 12 sati TERRACOTTA – BIOWACHS se s pinelom ili četkom tanko nanese i s jednom nevlaknastom krpom za brisanje utrlja. 
Kod prvog tretiranja ovaj postupak ponoviti nakon 8 sati. Potpuno prosušeno je  nakon 24 - 28 sati. Za to vrijeme na površinu se ne smije stupiti  i svako prljanje treba  izbjeći. Na kraju do visokog sjaja polirati. 
Za tekuću njegu TERRACOTTA - WISCHPFLEGE dodati u vruću vodu za pranje. 

MOLIMO KOD SVAKOG POSTUPKA OBRATITI PAŽNJU NA ETIKETU NA PAKIRANJU !